Pagina's

maandag 25 februari 2013

Tekenmap voor kleine creatieve meisjes


Wat hebben we nodig,
een map: ik heb een oude leitzmap gebruikt waarvan het ijzerwerk om de bladzijden bijeen te houden een beetje scheef stond
het garen: ideaal om de "ik heb maar één bolletje meer" restjes op te gebruiken
het stof: leuke kleurige restjes zijn perfect te gebruiken

Hoe doen we het?
de buitenkant is gehaakt. We haken simpel in een vaste steek (draad ophalen en draad door de twee steken) tot we de gewenste afmeting hebben. We strijken het geheel glad. Hou er rekening mee dat het stukje groter wordt met het uitstrijken.
Als je een rand rond het stuk wilt haken zoals in het voorbeeld, moet je hoeken aanhaken. Dit is eigenlijk poepsimpel. Je haakt gewoon een rij vasten op je eerste stuk (hier het oranje). Kom je aan de hoek dan haak je twee lussen en terug een vaste in dezelfde hoek. Dit doe je voor iedere rij. Kan niet eenvoudiger.

De binnenkant is stof. We zoeken een lap stof die wat groter is dan de farde. Hier maak je eerst zakken. Dit is een beetje meetwerk maar eigenlijk kan er maar één zaak fout gaan en dat is dat je zak voor je tekenblok te klein is. Maak deze zo breed mogelijk en stik heb niet te strak op je onderste stof. Dus eerst even losjes spelden en dan erop stikken.

Voor een meisje kan je je fantasie heerlijk de vrije loop laten. Ik heb hier gewerkt met kantjes en aan de buitenkant heb ik er bloemetjes op genaaid.

Nu gaan we plakken. We doen eerst de binnenkant. Ik heb silicone gebruikt om alles vast te maken. Dit blijft een beetje soepel wat het open en toe doen van de map vergemakkelijkt.  De hoekjes slaan we mooi naar buiten en lijmen we aan de buitenkant van de map weer vast.
We laten dit een dagje drogen en doen dan de buitenkant. Als de buitenkant met het strijken ietsje groter is dan de map, maakt dit eigenlijk totaal niets uit. We laten dit ook drogen. Om de verrassing compleet te maken, steken we er al kleurpotloden en papier in. En vergeet zeker de glitterstiftjes niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten