Wat heb je nodig?
Voor het bladerdeeg: 1/2 kg bloem; 33 gr gist; 1 ei; 30gr suiker; 7 gr zout; 265 gr water; 160 gr flex boter (te halen in winkel van bakbenodigdheden)
Voor de worst: een gewone hamburger of wat gehakt
Hoe maken we het?
- gistdeeg maken van bloem, zout, water, 30 gr boter en het grootste gedeelte van het geklutste ei
- 20 min laten rijzen op een warme tochtvrjie plaats
- het deeg uitrollen tot een mooie rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik
- de flexboter zacht kneden of heel even in de microgolf (niet smelten)
- de boter op 2/3 van het deeg uitsmeren
- het deeg in 3 plooien. het niet beboterde deel op het beboterde gedeelte leggen en daarover het resterende beboterde gedeelte. Zo bekomt met 3 lagen deeg met telkens een laag boter tussen.
- de deeglap 1/4 toer draaien (de plooi opzij leggen) en opnieuw uitrollen tot een rechthoek
- terug in 3 plooien en 5 minuutjes laten rusten
- deze bewerking nog 3x herhalen
- het deeg in vierkanten snijden van 12x12 of 15x15
- het gehakt of de curryworst in het midden leggen en toeplooien. Hierbij een strook bladerdeeg van 2cm natmaken om het broodje dicht te "lijmen"
- de worstenbroodjes op de plooi leggen in een licht beboterde bakplaat en zo 20min laten rusten
- insmeren met het restant van het geklutste ei
- afbakken in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20min
Liefst geen braadworsten gebruiken omdat deze te veel vet en vocht afgeven tijdens het bakken.
Tip:
de vierkante stukken deeg kan men invriezen.
Hiervoor leggen we ze om een snijplang of ander plat voorwerp met telkens vershoudfolie tussen. Als ze helemaal bevroren zijn, kunnen ze van de plank gehaald en in een diepvries zak gestoken.
Voor gebruik volledig laten ontdooien en gebruiken als verse gemaakt bladerdeeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten